onsdag 30 april 2008

Lars Gullin


Here's a little thing on legendary swedish jazz sax player Lars Gullin. This is a live recordings in memory of his 80:th birthday that should be soon. The recordings are from swedish radio P2.

Listen here

And for more info check here (in swedish)

“ Lars Gullin var den förste musiker efter Django Reinhardt som gjorde intryck I USA utan att flytta dit. Gullin har aldrig blivit duplicerad eller överträffad. Hans ledighet och avspändhet, speciellt på 50-talet fick barytonsaxen att kännas som en finkänsligt hanterad tenorsax. Men hans tonbildning var så lätt och ren att den mindre påminde om en tenor än om altsaxofonisten Lee Konitz…..”
Musikerkollegan och trumpetaren Chet Baker utryckte det så här: ” Den ende barytonsaxofonist jag kände till var Gerry Mulligan. När jag hörde Lars tänkte jag – Jesus det finns ett annat sätt att spela baryton! Lars spelade med mycket mer glöd och i vissa avseenden med större auktoritet än Gerry.” Legendariske jazzskribenten Leonard Feather:“ Om han (Lars Gullin) någonsin bestämmer sig för att emigrera till det här landet (USA), skulle jag lägga till at than kommer att skrämma en massa människor, göra en massa skivor och få en massa anhängare”

Inga kommentarer: